Çocuklar Sizden Duyduklarını Değil Gördüklerini Yapar

Haberler -

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi(SEDEP) kapsamında öğrenci ve veli semineri gerçekleştirildi. Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca, hayatın içinden hikayelerle değerler eğitimine vurgu yaptı. 

Anne-babalara seslenen Çamlıca, “Evladınız takdir veya teşekkür alamadığı zaman değil yalan söylediklerinde üzülün” dedi.

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) düzenlenen öğrenci ve veli seminerleri ile devam ediyor. Değerler eğitiminin farkındalığını arttırmak için gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca, öğrenci ve velilerle bir araya geldi. Dedeman Otel’de gerçekleştirilen ve katılımın yoğun olduğu programlarda Çamlıca ilk olarak lise öğrencilerine hitap etti. Günün ikinci programında da velilerle buluşan Eğitimci-Yazar, değerler eğitimi, aile ve okul hayatında değerlerin nasıl anlatılması gerektiği konularını gerçek hayat hikayeleri ile örneklendirdi.

SEDEP eğitim seminerlerine Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, Selçuklu İmam Hatip Okulları Platformu Başkanı Arif Bağcı, Milli Eğitim Şube Müdürleri, okul idarecileri, öğrenciler ve veliler katıldı.

SEDEP Bizim Markamız

Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girecek öğrencilere başarılar dileyerek sözlerine başlayan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) bizim artık bir markamız. Biz çok hızlı karar veren, çok hızlı uygulamaya geçen ama bunu sürdürmekte zorlanan bir milletiz. Yapılan işin içinde bir de birbirinden farklı kurumlar varsa bu çok daha zor bir hale dönüşür ama SEDEP dördüncü yılına girdi. Necmettin Erbakan Üniversitemiz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, öğretmenlerimiz, çocuklarımız ve siz değerli velilerimizin değerli katkılarıyla bu proje devam ediyor” dedi.

Sınav başarılarının yanı sıra ahlaki açından da kaliteli birey olarak yetişmenin önemine vurgu yapan Başkan Altay, “Sınavda başarılı çocuklar, sınavla ödüllendirilen çocukların yanında edepli, vatanını milletini seven, büyüklerine saygılı, küçüklerine sevgiyle bakan çocuklar yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bunun ne kadar önemli olduğuna hepimiz son günlerde şahitlik ediyoruz aslında. İsminin önünde birçok unvan yazılı insanların vatan-millet sevgisinden mahrum ve memleket için ne kadar büyük ihanet içinde olduklarına şahitlik ediyoruz. SEDEP’ le yetişen çocuklarımız önce vatanına milletine sahip çıkacak ve ülkemizin geleceği için önemli birer fert haline dönüşecektir. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Önce Edep, İşte Bu Yüzden SEDEP  

Eğitimin sadece eğitimcilerin omuzlarına yüklemeyecek kadar büyük bir görev ve önemli bir sorumluluk olduğunu ifade eden Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar,“ Bu sorumluluğun bir gereği olarak 7’den 70’e toplumun bütün fertlerinin, bütün kurum ve kuruluşlarının bu yüke omuz vererek kaldırılması büyük önem arz ediyor. Diyor ki Yunus Emre,“ Gezdim Halep ile Şam’ı eyledim ilmi talep, meğer ilim bir hiç imiş, illa edep illa edep”, yani biz diyoruz ki ilim önemli ama önce edep. Önce edep işte bu yüzden SEDEP” dedi.

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi’nin (SEDEP) değerler merkezli bir proje olduğunu ve de güzel işlerin yapıldığını ifade ederek konuşmasına başlayan Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca,“Anne-babalar çocuğunuztakdir veya teşekkürü kaçırdığı zaman değil yalan söylemeye başladıklarında üzülün. Evladınız üniversiteyi kazanamadığı zaman bizi rezil etti demeyin. Evladınız ikiyüzlülük yapmaya başladıysa oturup ağlayın” dedi.

Çocuk Anne-Babayı Rol Model Alır

Velilerin çocuklarıyla ilişkilerini sadece ders merkezli kurma yanlışına düştüğünü ifade eden Çamlıca, “Çocuklar alışkanlıkları etrafındakilerden görerek öğrenirler. Çocuklarımızın ders çalışma ve kitap okuma alışkanlığını kazandırma sorumluluğu da biz anne babaların üzerinde. Çocuğa öğrenme alışkanlığı kazandırma konusunda okul ihtiyaçlarını karşılamayı yeterli zannediyoruz. Oysa hayatı boyunca annesinin babasının veya etrafındaki büyüklerin elinde kitap görmeyen çocuklara biz ders çalışmayı nasıl sevdireceğiz. Asıl üzerinde düşünülmesi gereken nokta budur ” dedi.

Çocuklar Anlaşılmak İstiyor

Ailelerin çocuklarına hayata dair nasihatlerde bulunmaları tavsiyesinde bulunan Çamlıca, “ Bazen o 5 dakikalık nasihat, bazen o bir hayat hikayesi çocuklarımıza çok şeyler katabilir. Çocuklarımız günümüzde yoğun bir teknoloji kuşatması altında yaşıyorlar. Çocukların yaşadıkları bu hayat onlara sarılma duygusunu, birlikte zaman geçirme duygusunu unutturuyor. Teknoloji çağı çocuklarının sorunu bu. Yaşadığımız çağın çocukları sevgi ve muhabbete muhtaçlar. Çocuğun aile hayatında da annesi dizi ile babası da haber ile vakit geçiriyor ve çocuk kendi haline itiliyor. Anne- baba kendisi kalkmazken bu çocuklar niye dersi sevsin niye bilgisayar başından kalksın ki? Çocuklar ilgi istiyor, muhabbet istiyorlar” dedi.

Salonda bulunan çocukları kürsüye davet eden Çamlıca konuşmasının son bölümünü çocuklarla birlikte tamamladı. Çamlıca, “Bu çocuklar yalan söylemeyi, iki yüzlülüğü ve sahtekarlığı bilmiyorlar. 5 yaşındayken yalan söyleyemeyen bir çocuk eğer 15 yaşında kırk tane yalanı peş peşe sıralıyorsa biz anneliğimizi de babalığımızı da sorgulamak zorundayız” dedi.

Programın sonunda Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca’ya günün anısına çiçek takdim etti.